Wat betekend de i achter een e-nummer?

Sommige e-nummers hebben een i achter de naam. Bijvoorbeeld pectine, E440, komt voor als E440i in sommige producten. Een bezoeker van deze website stelde me de vraag:

 Wat bekenen de 'i' toevoegingen achter de e-nummers E440, E450 en E500?

Ik ben er achteraan gegaan en het blijkt dat de i een manier is om te tellen in Romeinse cijfers, dus zoals men ook wel een hoofdletter I gebruikt als I, II, III. Bij e-nummers betekend het dat E440 en E440i deels dezelfde stof is, maar net even anders. De actieve stof is in dit geval pectine, maar de stof waar het mee samen gaat is anders. Zo heb je:

  • Natriumpectaat is E440II
  • Kaliumpectaat  is E440III
  • Ammoniumpectaat is E440IV

En de E440i? Dat is pectine gewonnen uit natuurlijke afvalproducten, onder andere de schillen van sinaasappels en ander citrusfruit.

Pectine is een mooi voorbeeld van de onduidelijkheid bij de benaming van e-nummers. Want naast E440, E440i, E440ii e.d. is er ook E440b. Dat is geamideerde pectine, oftwel pectine dat met ammonia behandeld is. Er zijn andere e-nummers die juist steeds een nieuw nummer krijgen in plaats van een i achter het eerste nummer. Zo heb je E621 Mononatriumglutamaat en E622 Monokaliumglutamaat. De nummering is niet consequent omdat in de loop van tientallen jaren nieuwe nummers en varianten bijgekomen zijn. Eerst was bijvoorbeeld alleen natuurlijke pectine geregistreerd als e-nummer, maar later kwamen de andere varianten erbij. Nummer 441 was al bezet, dus om de stoffen toch bij elkaar in het rijtje te houden zijn ze in het geval van pectine genummerd als I, II, III en IV. Om de behandeling aan de duiden is  geamideerde pectine aangeduid als E440b in plaats van E440V aangezien deze stof wezenlijk anders is dan de I, II, IV varianten van pectine.

Pectine wordt veel gebruikt in jam

Pectine wordt veel gebruikt in jam

Reageren is niet mogelijk