Hebben biologische producten ook e-nummers?

Het is niet verboden om in biologische producten e-nummers te verwerken. Zelfs niet-natuurlijke e-nummers mogen verwerkt worden in biologische producten om de voedselveiligheid te garanderen. Van de honderden goedgekeurde e-nummers zijn maar 48 verschillende toegestaan om in de biologische producten te gebruiken. Dit alleen zorgt er al voor dat biologische producten doorgaans minder e-nummers bevatten. De mensen die biologische producten kopen willen vaak ook geen e-nummers in hun voedsel, om deze klanten te houden en de hogere prijs te rechtvaardigen zal de fabrikant ook sneller kiezen om geen e-nummers toe te voegen.

Natuurlijke e-nummers worden verkregen uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit zeewier (agar-agar, E406 en carrageen, E407), geelwortel (gele kleurstof E100) en johannesbrood (E410). Synthetische e-nummers worden verkregen via chemische reacties met als basis een natuurlijke grondstof, olie of chemische stoffen.

In biologische producten mogen dus beide soorten e-nummers toegevoegd worden, maar alleen een beperkt aantal soorten. Ook mag de dosis vaak minder hoog zijn in biologische producten dan in reguliere producten. De Europese Unie stelt deze regels vast. Alle producenten moeten zich hier aan houden.

Sjoemelen met e-nummers in biologische producten

Omdat klanten van biologische producten vaak geen e-nummers in hun voedsel willen, hebben de fabrikanten een grote druk om dit ook niet te doen. Soms is het echter onmogelijk om zonder e-nummers te werken. Bijvoorbeeld voor leverworst of andere vleeswaren is het niet mogelijk om zonder conserveringsmiddel nitriet (E250) de veiligheid van het product te waarborgen. Er moet dus nitriet, E250, toegevoegd worden. Dit zou resulteren in een E-nummer in de ingrediëntenlijst. Om dit te omzeilen voegen sommige fabrikanten een kruidenextract toe waar een hoge concentratie nitriet in zit. Op het etiket komt dan alleen “kruidenextract” te staan terwijl de hoeveelheid nitriet is verhoogd en de kruiden zelf niet veel uithalen. Het mag wel om het op deze manier te doen, maar helemaal eerlijk is het niet.

Reageren is niet mogelijk