Albert Heijn stopt met e-nummers voor kinderen

De Albert Heijn stopt eind 2016 met het verkopen van producten voor kinderen waar bepaalde e-nummers in zitten. Deze e-nummers zijn allemaal kleurstoffen en zitten in koekjes, frisdrank en dressing. Het gaat om de e-nummers: E102, E104, E110, E122, E124 of E129, ook wel de Southampton Six genoemd. Deze nummers hebben die naam gekregen omdat onderzoekers aan de Universiteit van Southampton in de UK er achter  kwamen dat de stoffen de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. De European Food Safety Authority (EFSA) ziet geen noodzaak om de wetgeving rond de E-nummers te veranderen. De organisatie vindt het bewijs van het onderzoek te mager om deze kleurstoffen in Europa te verbieden. De e-nummers zijn dus niet verboden in voedsel.

Op de verpakking van producten waar de zes genoemde e-nummers in zitten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan. Daar staat dat het eten van het product mogelijk de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden.

De stoffen zitten bij de AH alleen in producten van A-merken, omdat Albert Heijn zelf in 2010 al gestopt was met het toevoegen van de kleurstoffen in producten van het eigen merk voor kinderen. Door eind 2016 te stoppen met de verkoop van alle producten voor kinderen die deze e-nummers gebruiken, hoopt de AH de A-merken te overtuigen om de e-nummers uit de producten te laten.

Bron: ANP

Reageren is niet mogelijk