Soms is een e-nummer en een natuurlijke stof hetzelfde

Ik schreef het al eerder: “Geen e-nummers, toch e-nummers” in mijn artikel over verpakkingsclaims.

Fabrikanten voegen e-nummers toe aan hun voedingsproducten, maar schrijven op de verpakking niet het e-nummer maar de naam van het stofje. Zo valt het niet op dat er e-nummers in het product verwerkt zijn. Ze claimen “100% natuurlijke ingrediënten” en technisch gezien is dat ook zo, maar die term zegt niet zoveel. Het product kan alsnog samengesteld zijn uit vele goedkope opvullers, ongezonde stoffen of geur- kleur- en smaakstoffen. Juist de mensen die natuurlijke ingrediënten belangrijk vinden, willen zorgen dat ze geen geknutselde producten eten. Een beetje jammer dat de claim op de verpakking daar dus niet veel over zegt.

Maar andersom kan het ook! Natuurlijke producten, zoals fruit, eieren en koffiebonen bevatten zelf ook heel wat e-nummers. Gewoon uit de natuur. Een Australische scheikundeleraar heeft daar posters van gemaakt, om aan te geven dat niet elk e-nummer slecht is en mensen altijd zelf moeten nadenken over de claims die op verpakkingen en voedingsmiddelen staan.

Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Reageren is niet mogelijk