Aspartaam

Aspartaam wordt aangeduid met het E-nummer E951. Het wordt gebruikt als zoetstof in zeer veel producten, zoals energy drinks, light producten, frisdrank, zoetjes en kauwgom. Het voordeel van aspartaam is dat het per gram veel zoeter smaakt dan suiker, waardoor er minder suiker toegevoegd hoeft te worden aan een product om toch een zoete smaak te krijgen. Hierdoor is het eindproduct energie-arm (caloriearm, ‘light’).

Sinds de introductie van de zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. Aspartaam zou kankerverwekkend zijn, duizeligheid veroorzaken, hoge schommelingen in de glucosespiegel van het bloed veroorzaken, de hoeveelheid insuline in het bloed veranderen en uiteindelijk bijdragen aan het ontstaan van suikerziekte. Deze claims zijn niet wetenschappelijk bewezen, het is nooit gelukt om in een wetenschappelijk onderzoek schadelijke effecten van aspartaam vast te stellen.

Het is daarom aan jou om na te gaan of je deze hulpstof wilt consumeren. Mensen die lijden aan de erfelijke ziekte phenylketonuria (PKU) mogen maar zeer weinig aspartaam consumeren, omdat zij niet in staat zijn het aminozuur phenylalanine af te breken. Aspartaam bestaat voor een groot deel uit dit aminozuur.

Deze drankjes bevatten relatief veel aspartaam

Reageren is niet mogelijk