Chemische stoffen

Chemische stoffen zijn overal, alle stoffen hangen door chemie aan elkaar. In de volksmond wordt met de term chemische stoffen meestal een stof bedoeld die verkregen is in een fabriek of een stof die vrij komt als afvalstof van industrie. Natuurlijke stoffen zoals gezuiverd kunnen worden uit planten, schimmels of of dieren worden meestal niet gezien als chemische stoffen, zelfs als het dezelfde stof betreft als diegene die in een fabriek wordt geproduceerd.

Verschil tussen chemische stoffen en natuurlijke stoffen

Het verschil tussen wat een chemische stof wordt genoemd en wat een natuurlijke stof wordt genoemd is onduidelijk en verschilt van stof tot stof. Voor de wetenschap bestaat er geen scheiding tussen deze termen.
In het algemeen wordt met de term chemische stoffen bedoeld dat de stof gemaakt is voor de industie, niet gewonnen is uit planten, dieren of micro-organismen en dat de stof schadelijk is voor de gezondheid. Voorbeelden van wat meestal wordt genoemd als chemische stof is chloor, weekmakers, vlamvertragers, teflon, aceton en DDT.
Met natuurlijke stoffen wordt meestal een stof bedoeld die gezuiverd is uit planten, dieren of micro-organimsen. Een natuurlijke stof ondergaat geen chemische reactie na zuivering uit de natuurlijke bron. Wanneer dit wel gebeurd, wordt daarna soms over een chemische stof gesproken en soms alsnog over een natuurlijke stof.

Dit ziet er chemisch uit, maar in deze kolven kan net zo goed een natuurlijke stof zitten.

Chemische stoffen: gevaarlijk of niet?

Veel mensen denken dat chemische stoffen altijd gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit hoeft niet zo te zijn. De definitie van een chemische stof wordt zo ruim genomen en wisselt per stof, dat hier weinig zinnigs over te zeggen is. Bij veel definities wordt een stof pas een chemische stof genoemd als hij schadelijk is voor de gezondheid.
Een stof die door een chemische reactie verkregen is, kan precies dezelfde stof zijn als een stof die uit een plant of dier verkregen is. Aan het eindproduct valt niet te zien wat de afkomst is van de stof.
Chemische stof of natuurlijke stof, er moet altijd gekeken worden naar welke stof het is en wat de concentratie van die stof is, voordat gezegd kan worden of de stof slecht is voor de gezondheid.

Synthetische stoffen

De term synthetische stoffen zegt eigenlijk alleen wat als je het hebt over kleding of textiel. Op het gebied van voedingsmiddelen wordt het officieel eigenlijk niet gebruikt.
Wanneer de term toch gebruikt wordt, wordt bedoeld dat de stof verkregen is door een chemische reactie in een fabriek. Daarom is het eigenlijk hetzelfde als ‘chemische stof’, waar hierboven een stukje aan gewijd is.

Reageren is niet mogelijk