Over E-nummers

E-nummers zijn hulpstoffen (additieven) die door de Europese Unie toegestaan zijn om toegevoegd te worden aan voedsel voor menselijke consumptie. De stoffen zijn getest op veiligheid bij gebruik; wanneer niet bewezen wordt dat de stof slecht is voor de gezondheid mag het gebruikt worden in levensmiddelen. Vaak wordt er wel een limiet gesteld aan de hoeveelheid van de hulpstof die in een product mag zitten. Ook moet op de verpakking vermeld staan welke E-nummers er verwerkt zijn in het levensmiddel. Dit mag door het E-nummer te noemen of door de normale naam van de stof te noemen.

Volgens de wet is de omschrijving van een additief als volgt: “Elke stof met of zonder voedingswaarde die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt, en die om technische redenen bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van levensmiddelen bewust aan deze levensmiddelen wordt toegevoegd, met als gevolg of redelijkerwijs te verwachten gevolg dat de stof zelf dan wel de derivaten ervan, direct of indirect, een bestanddeel van die levensmiddelen worden”.

E-nummers worden om verschillende redenen toegevoegd aan voedingsmiddelen, bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verbeteren, het voedsel er aantrekkelijker uit te laten zien of om de ingrediënten goed gemengd te houden. De meeste stoffen die een E-nummer hebben gekregen worden gewonnen uit natuurlijke producten, zoals uit plantaardig vet, melk of zetmeel. Veel E-nummers komen ook al voor in producten zonder dat zij kunstmatig zijn toegevoegd, aangezien de meeste E-nummer normale natuurlijke stoffen zijn. Er zijn echter ook kunstmatige E-nummers en de concentratie van de E-nummers in een voedingsmiddel wordt veranderd door het toevoegen van de E-nummers. Hierdoor kan de verhouding tussen de stoffen in een voedingsmiddel anders worden dan in de natuur gebruikelijk is.

Er is veel te doen om E-nummers. Veel mensen zien E-nummers als onnatuurlijke toevoegingen aan hun voedsel, of zien het als een raar onbegrijpelijk nummer in de ingrediëntenlijst. Het klopt dat sommige E-nummers van nature nauwelijks te vinden zijn in ons voedsel, terwijl juist veel anderen gewonnen worden uit natuurlijke producten. Feit is dat iedereen in Nederland met E-nummers te maken heeft. Vandaar deze website, met duidelijke informatie over wat de nummers voorstellen en waar zij van zijn gemaakt.

Reageren is niet mogelijk