Officiële EU documenten

Het is best ingewikkeld om de EU regelgeving over e-nummers te blijven volgen. Er veranderd veel en het taalgebruik is ook niet eenvoudig. Voor de mensen die toch graag van de hoed en de rand willen weten, presenteer ik hier de officiële EU documenten uit 2011. Dit is verordening nummer 1129/2011. Deze is gepubliceerd in 2011 maar is op het moment van schrijven (begin 2015) het meest recent.

Het gaat om het document met de titel:
VERORDENING (EU) Nr. 1129/2011 VAN DE COMMISSIE van 11 november 2011 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad door opstelling van een EU-lijst van levensmiddelenadditieven.

Download de PDF hier: regelgeving e-nummers EU

In het document vind je de volgende dingen:

    • Volledige lijst met alle e-nummers
    • Aan welk levensmiddel elk van deze e-nummers mag worden toegevoegd
    • Voorwaarden voor het toevoegen van het e-nummer aan het levensmiddel
    • Uitleg van de algemene regels betreft additieven en e-nummers
    • Opsomming en uitleg van wijzigingen in de lijst

Wat bijvoorbeeld nieuw is, is dat het gebruik van de kleurstoffen zonnegeel FCF (E110), chino­ linegeel (E104) en ponceau 4R (E124), lycopeen (E160d) moet worden beperkt omdat uit onderzoek bleek dat met name kinderen gemakkelijk meer dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) binnen konden krijgen. De maximale toevoeging van deze stoffen wordt daarom beperkt.

Verder kan in het document gelezen worden welke toekomstige maatregelen er genomen worden, welke stoffen niet door de test heen zijn gekomen en welke stoffen uit de lijst worden gehaald omdat ze niet meer door de industrie gebruik worden. Onderaan het artikel vind je ook een handige lijst met wetenschappelijke bronnen, zoals onderzoeksresultaten.

Het is een heel lang document in moeilijke taal, maar ik vind hem zeker de moeite waard! Je kan zo meer leren over hoe de EU om gaat met onderzoek, met e-nummers

Reageren is niet mogelijk