Toegestane concentratie

E-nummers worden niet alleen wel of niet goedgekeurd. Er komen meer details bij kijken. Zo worden een e-nummer toegestaan in bepaalde soorten voeding of met een bepaald doel, en dus niet in ieder product. E-nummers mogen verder alleen toegevoegd worden tot een maximaal toegestane hoeveelheid. Hoeveel dat is hangt af van het e-nummer en de reden van het toevoegen.

Aanvaardbare dagelijkse inname

Ieder additief wordt uitgebreid getest voordat het een e-nummer krijgt en dus toegestaan is. Wat onder andere wordt bepaald is de Maximale Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van de stof. Dat is dus hoeveel je van de stof mag binnen krijgen per dag zonder dat je hier schadelijke gevolgen van krijgt. Bij het opstellen van deze dosis wordt een ruime marge gerekend, dus als je een dag meer dan de ADI binnen krijgt levert dit geen gezondheidsrisico op. De AID wordt bepaald op basis van de reacties van het lichaam op de stof en kan dus niet veranderd worden. Om te zorgen dat iemand niet gemakkelijk de AID binnen krijgt, worden er regels opgesteld aan de hoeveelheid van een e-nummer per voedingsmiddel. Er mag bijvoorbeeld niet zoveel sulfiet (e-nummer E221 t/m E228) in wijn zitten dat je na een avond gezellig dineren al de AID binnen hebt gekregen.

Regels voor maximale concentratie e-nummers

Het is lastig uit te leggen wat de regels precies zijn voor hoe hoog de concentratie van e-nummers in een voedingsmiddel mag zijn. Het is namelijk verschillend per voedingsmiddel en per e-nummer. Sulfiet is tegenwoordig namelijk verboden in vlees, maar toegestaan in wijn. En in 1 kilo gedroogde abrikozen mag 2 gram sulfiet zitten, terwijl in een kilo gedroogde kokosnoot maar 0,05 gram sulfiet mag zitten. Het is hetzelfde e-nummer en hetzelfde soort product, dus het is op het eerste oog vreemd dat er zulke grote verschillen zijn.

Met combinaties van e-nummers zijn wordt geen rekening gehouden bij het bepalen van de maximaal toegestane concentratie aan e-nummers. Een hoge dosis van e-nummer A in combinatie met een hoge dosis van e-nummer B zou een reactie kunnen veroorzaken bij de mens, maar hier zijn geen regels voor gemaakt.

Scherpere regels voor biologische producten

Biologische producten met een keurmerk hebben extra regels voor e-nummers. Dit gaat buiten de overheid om: de overheid staat de e-nummers toe, maar de biologische keurmerken kunnen extra regels stellen en dus verbieden dat het keurmerk wordt gevoerd op een product met een te hoge concentratie e-nummers. Biologische producten bevatten wel e-nummers. In welke producten en welke e-nummers, dat kan je alleen op het etiket vinden.

Reageren is niet mogelijk